3 misverstanden over zakelijke energie

Voor sommige ondernemers is het lastig te bepalen of ze hun energiecontract nu wel of niet zakelijk moeten afsluiten. In principe mag je als ondernemer, mits je een particuliere aansluiting hebt, namelijk zelf kiezen. Over de vraag wat nu het beste is bestaan nogal wat misverstanden. De drie meest voorkomende worden hieronder weerlegd.

1. Zakelijke energie en particuliere energie zijn even duur

Als je op websites de prijs van zakelijke en particuliere energie gaat vergelijken zie je op het oog niet veel prijsverschillen. Dat is in zekere zin ook logisch. Een ondernemer kan energie niet ineens veel goedkoper maken, puur omdat het zakelijk is. Bovendien is de energiemarkt al behoorlijk moordend. Zowel particulier als zakelijk zijn de marges niet groot voor energiemaatschappijen. Je zou dus kunnen zeggen dat het niet uit maakt. Het verschil zit hem echter niet in de aanschafprijs, maar in de btw en de aftrek van de belasting. Zakelijk verbruikte energie kun je namelijk als kosten rekenen voor je bedrijf en dus aftrekken. Ook de 6 procent btw kun je vaak terugkrijgen. Hiermee wordt zakelijke energie toch behoorlijk wat goedkoper dan particuliere energie.

2. Je kunt je zakelijke energiekosten altijd volledig aftrekken van de belasting

Dit is afhankelijk van je werkplek. Gebruik je een zakelijke werkplek, dan kun je de energiekosten volledig aftrekken van de belasting. Je verbruikt je energie dan alleen zakelijk. Dit is anders op het moment dat je onderneming op je privé adres is gevestigd. In dit geval moet je zelf een verdeling maken tussen de hoeveelheid energie die je voor werk gebruikt en privé. Gebruik je bijvoorbeeld 40 procent van je energie voor je bedrijf. Dan mag je 40 procent van de energiekosten aftrekken van de belasting. De belastingdienst controleert dit tot zekere hoogte. Meestal door te kijken naar de verhouding van de thuis verdiende inkomsten tot je volledige inkomen en arbeidsuren. Zakelijke energiekosten kun je dus niet altijd volledig aftrekken, maar wel meestal.

3. Als thuis werkende ondernemer heb je niets aan zakelijke energie

Als je start met een eigen onderneming vanuit huis, dan is het natuurlijk het makkelijkst om je eigen particuliere energiecontract aan te houden. Verbruik je weinig energie voor je bedrijf, dan is dit ook zeker het beste. Verbruik je echter wel veel energie, dan is het toch verstandiger om je energie zakelijk af te sluiten. In dat geval kun je namelijk veel geld besparen. Daarvoor moet je inderdaad wel het nodige regelen, maar heb je dit eenmaal gedaan, dan kun je het bij stabiel verbruik ieder jaar hetzelfde invullen.

Comments are closed