Cursus werken met een terminaltrekker

Werken met terminaltrekkers is niet meer weg te denken uit de transport en logistiek. Terminaltrekkerchauffeurs worden ingezet bij het laden en lossen van schepen en spoorwagons. Ze voeren lading af en aan over een terminal of over een overslaglocatie. Het werken met terminaltrekkers is echter niet zonder risico. Jaarlijks gebeuren er veel ongevallen. Daarom is het van belang dat elke terminaltrekkerchauffeur een cursus heeft gevolgd.

Waarom kennis hebben?

Zoals al gezegd is het werken met terminaltrekkers niet zonder risico. Er is veel goede voorbereiding nodig om ervoor te zorgen dat er geen ongevallen gebeuren. Denk aan het onderhoud van de terminaltrekker, zorgen voor een veilige logistiek op het terrein en een goede kennis van de chauffeurs. Deze goede kennis kunnen chauffeurs opdoen door het volgen van een cursus over het werken met terminaltrekkers. Deze kennis is cruciaal voor een veilige werkomgeving. De Arbowet zegt ook: “Daar waar gevaar ontstaat tijdens het verrichten van werkzaamheden dienen technische en organisatorische maatregelen getroffen te worden om dit gevaar te voorkomen”.

Wat leer je?

Tijdens een cursus werken met een terminaltrekker leer je om om te gaan met een terminaltrekker. Je leert niet alleen wat de wetten en regels zijn en hoe je er veilig mee kunt rijden, je leert ook hoe je een terminaltrekker veilig kunt onderhouden. Om de cursus te volgen, moet je minimaal 18 jaar oud zijn. Je hebt cursussen voor beginners en je hebt cursussen voor gevorderden. De cursus voor gevorderden kun je alleen doen als je minimaal 2 jaar ervaring hebt met het werken met een terminaltrekker. Aan het einde van de cursus krijg je een praktijkexamen. Tijdens het praktijkgedeelte van de cursus is de cursist verplicht om veiligheidsschoenen te dragen. Hier moet de cursist zelf voor zorgen.

Andere cursussen

Uiteraard zijn er ook cursussen voor het werken met andere machines binnen de transport en logistiek. Denk bijvoorbeeld aan een cursus voor het werken met een vorkheftruck. Als je meerdere certificaten haalt, vergroot je je kans op een baan. Je bent namelijk breder inzetbaar in hetzelfde bedrijf.

Comments are closed