De juiste werkhouding is belangrijker dan je denkt

Veel werknemers beseffen niet hoe belangrijk de juiste werkhouding is. Indien de omstandigheden niet naar behoren zijn kan dat leiden tot lichaamsklachten. Natuurlijk doet niemand dat expres, want onbewust nemen we allemaal weleens een verkeerde houding aan. Juist op de werkvloer is het van essentieel belang dat je erop let, omdat je vaak meerdere uren achter elkaar dezelfde werkzaamheden voert. Laten we eens kijken wat er allemaal verbeterd kan worden aan jouw werkplek.

Beeldscherm

Als we even het voorbeeld nemen van werknemers die een kantoorfunctie hebben, dan denken we gelijk aan een bureau met een computer. Belangrijk in deze kwestie is dat het beeldscherm zich op de juiste hoogte moet begeven. Het beste is om het beeldscherm in te stellen op ooghoogte en waar je minimaal 50 cm vanaf zit. Daarmee hoef je de minste inspanningen te verrichten en kan je zodoende optimaal gaan werken. Indien het bureau wat aan de lage kant is, kan je ook gebruik maken van een zogeheten monitorstandaard. Je kunt daarmee het beeldscherm makkelijk verstellen.

Bureau en stoel

Naast het beeldscherm moet je ook beschikken over een goede bureau en stoel. Het bureau moet zo ingesteld zijn dat de onderarmen zich op een horizontale lijn bevinden wanneer je rechtop in de stoel zit. Voor de benen geldt precies hetzelfde. De knieën moeten ook 90 graden gebogen zijn wanneer de vloet plat neergezet worden. Indien je deze houdingen aanneemt, weet je zeker dat je een goede werkhouding hebt.

Hulpmiddelen

Om het allemaal wat makkelijker te maken zijn er allemaal hulpmiddelen in het leven geroepen jou kunnen ondersteunen in het werk. Denk bijvoorbeeld aan losse toetsenborden en muizen, voetensteunen en laptopstandaards. Indien je nu denkt dat jij niet helemaal ergonomisch aan het werk bent, kan je gebruik maken van zulke hulpmiddelen. Je zult merken dat het werken een stuk aangenamer gaat als je de juiste werkhouding aanneemt. De kans op lichamelijke klachten wordt zodoende ook een stuk kleiner.

Comments are closed