De piano

De piano is een geliefd instrument onder veel muzikanten. Een piano is heel herkenbaar en van kinds af aan herken je het instrument, maar hoe werkt een piano eigenlijk? Uit welke onderdelen bestaat het instrument en hoe werken deze onderdelen samen? In dit artikel lees je hoe de piano werkt.

De belangrijkste onderdelen van een piano

De piano wordt ook wel klavier genoemd en bestaat uit verschillende onderdelen die samen zorgen voor de mooie klanken tijdens het bespelen van het instrument. Je hebt verschil tussen een akoestische of een digitale piano. Dit artikel gaat over de akoestische versie. De piano bestaat uit een toetsenbord, snaren, hamertjes, pedalen en dempers.

Toetsenbord, hamertjes en snaren

Wanneer je een toets van de piano indrukt hoor je een bepaalde toon. Deze toon wordt gecreëerd doordat er een klein hamertje tegen een snaar aan slaat bij het indrukken van de toets. De snaren kunnen enkel, per twee of per drie verdeeld zijn. Zodra het hamertje tegen de snaar of snaren slaat hoor je het typische pianogeluid. Hoe harder je de toets indrukt, hoe harder het geluid is. Je kunt dus zelf bepalen welke tonen je harder en minder hard wilt laten klinken.

Dempers en pedalen

Een piano heeft meestal twee of drie pedalen. Het pedaal wat het meest gebruikt wordt is het rechterpedaal. Dit pedaal zorgt ervoor dat het geluid langer door blijft klinken zodat de muziek een mooi geheel wordt. Wanneer je dit pedaal niet gebruikt zullen de tonen kort blijven waardoor het gespeelde stuk uit korte tonen bestaat in plaats van dooreenlopende tonen.

Het linkerpedaal doet het tegenovergestelde dan het rechterpedaal. Dit pedaal zorgt ervoor dat de nadruk op één toon gelegd wordt door het geluid te verkorten. De combinatie van deze twee pedalen zorgt ervoor dat je een prachtig pianostuk kunt spelen.

 

Wanneer je een piano hebt met 3 pedalen heb je ook nog te maken met het middelste pedaal. Dit pedaal zorgt ervoor dat de geluiden gedempt worden. Dit pedaal wordt met name gebruikt om minder overlast te veroorzaken wanneer je aan het spelen bent. Voor het spel is dit pedaal niet echt nodig en het wordt daarom ook niet veel gebruikt. Het linkerpedaal wordt ook vrij weinig gebruikt.

Weetje

Elk instrument heeft onderhoud nodig, wat vooral belangrijk is is het stemmen van je piano. Een piano die niet of nauwelijks bespeeld wordt moet eenmaal per jaar gestemd worden. Speel je wel regelmatig op je piano? Dan moet je piano tweemaal per jaar gestemd worden. Je kunt hiervoor vaste momenten in het jaar kiezen, bijvoorbeeld elke zomer en elke winter. Ga hier niet zelf mee aan de slag maar huur een vakman in. Een piano stemmen is niet zo gemakkelijk als dat je zou denken, het is echt een vak apart. Een pianostemmer zorgt ervoor dat je instrument weer goed klinkt en kan klein onderhoud uitvoeren. Piano

Comments are closed