Een nieuwe fiets! Maar welke past bij mij?

Nederland is het land van de fietsen. Nederlanders pakken net zo gemakkelijk de fiets als de auto. Hierdoor zijn er ook ontzettend veel verschillende fietsen en wanneer je een nieuwe fiets gaat kopen kom je er eigenlijk pas achter hoe veel verschillende fietsen er zijn. Welke fiets past nu bij jou? Dit is best lastig en hangt van een aantal zaken af. Waar heb je de fiets voor nodig? Ga je dagelijks lange afstanden fietsen, of ga je elk weekend door het bos crossen. Ben je van plan om 2 kinderen op de fiets te vervoeren, of wil je juist een trekkingfiets? Allemaal belangrijk bij het maken van een juiste keuze.

Waar ga ik mijn fiets voor gebruiken?

Zoals hierboven beschreven zijn er vele verschillende redenen waarvoor je een fiets nodig hebt. Voor iedere reden is er weer een andere fiets.

De afgelopen tijd is de ebike erg populair geworden. De ebike is een elektrische fiets die je bij elke trapbeweging een duwtje in de rug geeft. Of je nu wind tegen hebt of een brug op moet fietsen, met de ebike  is dit geen probleem. De ebike wordt vooral verkocht aan de wat oudere doelgroep.

De stadsfiets is eigenlijk de meest gangbare fiets voor korte afstanden. Denk hierbij aan de boodschappen, een stukje naar het werk fietsen of om even op visite te gaan. De stadsfiets is bestemd voor dagelijks gebruik.

Een sportieve fiets is de tourfiets. Deze fiets is ongeveer vergelijkbaar met een stadsfiets, maar dan sportiever. Vaak met een extra versnelling en een lichtgewicht frame. Voor lange fietstochten of fietsvakanties zijn de hybridefiets een goede optie. Deze heeft vaak 24 of 27 versnellingen waardoor de fiets geschikt is voor lange ritten, maar voor de echte lange ritten zijn er de trekking fietsen. Alles is high tech uitgevoerd en er is genoeg plek voor fietstassen.

Voor de recreatieve racer is de racefiets misschien wel een optie. Een lichtgewicht model met slanke onderdelen om echt hard te kunnen fietsen.

Natuurlijk zijn er meerdere fietsen op de markt, maar bovenstaande zijn de meest verkochte fietsen.

Waar moet ik op letten?

Er zijn een aantal punten waar je op moet letten bij het aanschaffen van een nieuwe fiets:

  • Wat zijn je fysieke kenmerken? Lengte, gewicht, kracht, uithoudingsvermogen
  • Welke bandenmaat heb je nodig?
  • Wat wil je uitgeven aan een fiets?
  • Welk framemaat heb je nodig?

Dit zijn een aantal praktische vragen die je jezelf en de fietsenhandelaar kunt stellen.  Het is belangrijk om van te voren goed na te denken over je budget en of je een nieuwe of tweedehandse fiets aan wilt schaffen. Er zijn vele kwalitatieve tweedehandse fietsen te koop. De vraag is alleen wat jij wilt uitgeven? Soms is het beter een goede kwaliteit fiets tweedehands te kopen, dan een minder goede kwaliteit nieuwe fiets.

Je kan altijd voor informatie naar de fietshandelaar gaan. Hij kan je helpen bij de juiste banden- en framemaat, maar hij kan je ook voorzien van alle informatie die je nodig hebt bij het kiezen van de juiste fiets.

Kies je fiets!

Denk bij het aanschaffen van een fiets ook altijd na over de toekomst. Ben je bijvoorbeeld van plan om in de nabije toekomst je gezin uit te breiden? Kijk dan naar een fiets die geschikt is voor een kinderstoeltje. Of ben je van plan om over een aantal jaren de wereld over te fietsen? Kijk dan naar de mogelijkheden voor een trekkingfiets die je ook in het dagelijks leven goed kunt gebruiken.

Nu is het aan jou de keuze om de juiste fiets uit te gaan kiezen!

Comments are closed