Een zoutwater zwembad of een chloor zwembad?

Als je een zwembad hebt is het heel belangrijk dat je deze goed onderhoudt en dat je bacteriën tegen gaat. Dit kan je doen door het zwembad goed te desinfecteren. Dit kan je doen met zout of chloor, maar wat zijn nou de verschillen en welke van de twee is beter? Je leest het hieronder!

Waarom moet een zwembad gedesinfecteerd worden?

Dit is iets wat voor een sommigen heel logisch is maar anderen vragen zich vaak nog af waarom het nodig is om je zwembad goed te desinfecteren. Het is belangrijk om je zwembad te desinfecteren omdat je dan kan voorkomen dat het water groen wordt door algenvorming of dat het water gaat stinken.

Desinfecteren met chloor

Bij het desinfecteren van een zwembad wordt chloor het meeste gebruikt, chloor wordt vaak aan zwembaden toegevoegd door middel van chloortabletten of in een vloeibare dosering direct in het leidingwerk. Chloor zorgt ervoor dat bacteriën geen kans krijgen om zich te ontwikkelen in het water. De ph waarde van het water is het beste als deze ligt tussen de 7.2 en 7.6. Door weersomstandigheden is chloor is een keer chloor toevoegen aan je zwembad dus niet genoeg, het beste is om chloor regelmatig toe te voegen aan je zwembad om het vrij te houden van infecties. Chloor is een onderdeel van zout dus ook in zoutwater zwembaden zit chloor, chloor blijft een chemisch product en kan soms zorgen voor jeuk, rode ogen of een gevoelige huid.

Desinfecteren met zout

Een meer natuurlijke manier dan chloor voor het desinfecteren van je zwembad is zout. Zout kan gelijk aan het water worden toegevoegd en zal door een zoutelectrolyse apparaat omgezet worden in natuurlijk chloor. Hierdoor komt het dus dat een zoutwater zwembad ook chloor bevat. Je kunt je zwembad niet met zout desinfecteren zonder een zoutelectrolyse apparaat.  

Van een chloor zwembad naar een zoutwater zwembad

Je kunt switchen tussen deze twee desinfectiemiddelen als je ervoor kiest om bijvoorbeeld je zwembad te renoveren maar door een paar kleine aanpassingen kan dit ook. Je moet ervoor zorgen dat eventuele ijzeren vervangen worden en dat je stopt met chloor toevoegen.

Comments are closed