De gevolgen van het verdwijnen van de acceptgiro voor bedrijven

De acceptgiro verdwijnt. Dat is een feit. 86 procent van de Nederlanders regelt zijn of haar bankzaken online en dat aantal gaat de komende jaren alleen maar toenemen. Als ondernemer speel je daarop in. Het versturen van een digitale acceptgiro moet dan ook normaal zijn. Maar wat zijn de gevolgen van het verdwijnen van de gewone acceptgiro?

De acceptgiro heeft nog maar een paar jaar te gaan. In 2016 werden er nog 19 miljoen verstuurd. Dat klinkt veel, maar in totaal werden er 3 miljard betalingen gedaan. Vooral ouderen maken nog gebruik van de acceptgiro. Voor bedrijven is dit het moment om in te grijpen en over te gaan op de digitale acceptgiro. Dit heeft voordelen. Zo bespaar je al snel € 2,50 per acceptgiro en scheelt het papier. Daarnaast hebben digitale betaalmiddelen aantoonbaar meer betalingszekerheid. Dat plus de populariteit van internetbankieren zou elke ondernemer over de streep moeten trekken.

Een aantal jaar geleden gingen we over op de IBAN, om Europese betalingen makkelijker te maken. Daardoor kreeg iedereen een langer bankrekeningnummer, wat wel voor veel weerstand heeft gezorgd van consumenten. Ze zouden het moeilijker kunnen onthouden. De lengte van de IBAN verschilt per land: Frankrijk heeft 27 tekens, België 16 en Duitsland 22. Daarnaast zijn er Bank Identifier Codes (BIC) nodig, om te bepalen bij welke bank het nummer hoort. De BIC is makkelijk af te leiden vanuit het banknummer en vergroot de veiligheid.

Door de IBAN kunnen we nu in 31 Europese landen makkelijk geld overschrijven, wat ondernemers veel werk bespaart. Klanten in het buitenland kun je via een automatisch incasso uit laten betalen. De IBAN zorgt ervoor dat de acceptgiro verdwijnt. Dit zorgt ervoor dat je als bedrijf meer regie krijgt over het betaalmoment. Je bepaalt zelf op welk moment je het geld int.

Acceptgiro’s raken nog weleens kwijt, met digitale facturen wordt dat anders. Daarnaast hebben ondernemers minder capaciteit nodig op de financiële afdeling en is er veel te automatiseren, wat weer geld oplevert. Dankzij het afschaffen van de acceptgiro heb je als ondernemer ook snel door welke klanten niet willen of niet kunnen betalen. Wanneer je weet wie dat zijn kun je ze actief benaderen met de beste aanpak.

Comments are closed