Maak van het kantoor je (t)huis

Eerlijk, persoonlijk en duurzaam zijn termen die belangrijk zijn bij het inrichten van je huis. Waarom zou je kantoor er dan volledig anders uit zien dan de plaats waar je je het meest op je gemak voelt: thuis. Bij het HNW (Het Nieuwe Werken) hoort ook een werkplek die helemaal aansluit bij dit begrip.

Woonkamer

In de woonkamer ontvang je mensen en hangt een informele, ontspannen sfeer. In de woonkamer van een gebouw kan een ruimte gecreëerd worden waar teams met elkaar kunnen overleggen, mensen bij elkaar kunnen komen en de banken bij elkaar staan om geluid te dempen. Ook verlichting speelt hier een belangrijke factor. Veel licht in een ruimte zorgt voor een open en actieve omgeving. Dit is niet altijd zo gemakkelijk; in sommige ruimtes zijn geen of weinig ramen. Dit kan makkelijk opgelost worden door een hemelplafond. Zo heb je toch het gevoel dat je naar buiten kijkt, en ervaar je een meer open sfeer.

Eetkeuken

Neem tijdens je pauze ook écht pauze. Zorg voor een gezellige plaats waar je met je collega’s écht even een break kunt nemen. Maak het zoals thuis: zorg voor een tafel die groot genoeg is voor het aantal collega’s, schuif gemakkelijke stoelen aan. Maak de omgeving aangenaam, planten en bloemen hebben een positieve invloed op de ruimte. Een vrolijk geschilderde muur of schilderijen aan de wand maken een ruimte een stuk opgewekter.

Slaapkamer

Een slaapkamer zal hoogstwaarschijnlijk niet snel in een kantoorgebouw verschijnen. Een stilteruimte daarentegen wél. Zorg voor een aparte plek met een paar gemakkelijke stoelen of banken waar je je kunt terugtrekken en even tot rust kunt komen. Dit lijkt luxe, maar is erg belangrijk om mentaal op te laden. Ook hier is het belangrijk om voldoende stilte te hebben.

Werkplek

Een opgeruimde en efficiënte werkplek begint bij het bureau. Zorg dat alle vaak gebruikte documenten binnen handbereik liggen. Organiseer je werkplek, voorkom dat je in een chaos je werk moet doen. Ook hier geldt opnieuw: voldoende rust aan je hoofd, maakt dat je rustiger en meer geconcentreerd je werk kunt doen. Goede verlichting is van essentieel belang om voldoende gefocust te kunnen blijven. Probeer dicht bij het raam te zitten, zodat je zoveel mogelijk daglicht om je heen hebt. Als dit niet mogelijk is dit eenvoudig op te lossen door daglichtpanelen aan de wand te bevestigen.

Comments are closed