Particuliere verpleging en verzorging

Het komt regelmatig voor dat verpleging en verzorging particulier worden ingezet. Als je geen indicatie wil of krijgt voor verpleging, verzorging, begeleiding of huishoudelijke zorg kun je particuliere thuiszorg ontvangen. Ook als je meer zorg wil dan de uren die je hebt gekregen, is dit een goede optie.

Financiering

Particuliere verpleging en zorg financier je zelf. Wel is het in veel gevallen fiscaal aftrekbaar. Bij verschillende instellingen zijn hier vaste prijzen voor, al hangt het natuurlijk ook enorm af van de situatie. Soms kan een deel van de kosten vergoed worden met een persoonsgebonden budget. Voor een persoonsgebonden budget heb je wel een indicatie nodig. Een persoonsgebonden budget is een bedrag waarmee je zelf verzorging, verpleging, begeleiding en huishoudelijke zorg in kunt kopen. Je bepaalt dus zelf waar het bedrag naartoe gaat.

Voordelen particulier

Het fijne aan particuliere zorg is dat je zelf bepaalt welke verpleging of verzorging je wil hebben. Samen met verpleegkundigen wordt een zorgplan opgesteld. Bij particuliere hulp hoort niet alleen verpleging of verzorging, ook huishoudelijke hulp en begeleiding van sociale activiteiten zijn hier een onderdeel van. Ook stervensbegeleiding als iemand terminaal is valt onder particuliere zorg. Het verschil bij particuliere hulp is dat de zorg wordt gegeven door zelfstandig werkende zorgverleners. Uiteraard zijn dit wel professionele zorgverleners. Als je bijvoorbeeld gefinancierde zorguren krijgt maar dit niet genoeg vindt, kun je particuliere thuiszorg inschakelen.

Voorbeelden

Particuliere thuiszorg kan van alles betekenen. Van het toedienen tot medicijnen tot huishoudelijke hulp zoals boodschappen doen en poetsen tot samen wandelen of koken. Wat voor hulp of zorg je ook nodig hebt, met particuliere thuiszorg kan het worden geregeld. Als bijvoorbeeld het huishouden doen niet meer alleen lukt nu je ouder wordt, kan het slim zijn om hiervoor particuliere hulp in te schakelen. Zo hoef je niet perse beroep te doen op mensen om je heen en ben je iets onafhankelijker. Je kunt zelf bepalen hoeveel uren in de week je deze hulp of zorg wil ontvangen. Ook kun je zelf de zorginstelling kiezen van wie je deze hulp wil krijgen. Je hebt zelf de touwtjes in handen.

Comments are closed