Tips voor beginnende aquariumhouders

Als je voor het eerst een aquarium koopt, is dit altijd even spannend. Je hoort erg vaak van beginnende aquariumhouders dat vissen snel overlijden of dat het aquarium erg snel vies is. Dit wil je natuurlijk voorkomen. We geven je wat tips voor als je voor het eerst een aquarium aanschaft.

Koop een grote bak

Er wordt vaak gezegd dat je als beginnende aquariumhouder het beste een kleine bak kunt kopen met een paar vissen erin. Dit is absoluut niet waar en niet verstandig. Ondanks wat veel mensen denken, is een kleine bak eerder voor gevorderden. Hoe groter de bak als beginner, hoe beter. De reden dat een beginner moet starten met een zo groot mogelijke bak is omdat bij grote bakken een fout minder gevolgen heeft dan bij kleine bakken. Hoe meer water, hoe minder invloed een vergissing heeft op de gezondheid van het aquarium. Koop dus het liefst een zo groot mogelijke bak. Dit betekent niet dat er meer vissen in moeten. Het is juist goed als vissen zoveel mogelijk ruimte hebben.

Schaf een schakelklok aan

Het is handig om een schakelklok voor de verlichting aan te schaffen. Met een schakelklok gaat de verlichting elke dag op hetzelfde tijdstip aan en uit. Als je tropische vissen hebt, is het slim om de verlichting 12 uur aan te houden. Dit is de lengte van een dag in de tropen. Met de schakelklok kun je ook gelijk de verwarming aan en uit doen. Zo kan het water, net als in de natuur, ‘s nachts afkoelen. Als je je licht aandoet, moet je dus ook je verwarming aandoen en andersom. Deze maatregel is natuurlijk ook een stuk zuiniger.

Ververs het water regelmatig

Het is belangrijk om het water van je aquarium regelmatig te verversen. Dit kun je het beste één keer in de week doen. Door het water van je aquarium vaak te verversen, houd je het aquarium gezond. Vuil in het water wordt afgevoerd en de hoeveelheid zuurstof en mineralen worden aangevuld. Het belangrijkste bij het verversen van water is regelmatig. Het heeft geen zin om het water 4 weken niet te verversen, om het vervolgens ineens allemaal te vervangen. Je kunt het beste elke week ongeveer 20 procent van de inhoud verversen.

Benieuwd naar meer tips? Lees ze op het blog van AquastoreXL.

Comments are closed