Tips voor een betere nachtrust

slapenIedereen weet dat voldoende slaap erg belangrijk voor een gezonde levensstijl. Ondanks dat is het niet voor iedereen vanzelfsprekend dat zij ook daadwerkelijk een goede nachtrust hebben. Iedereen heeft wel eens een periode waarin je minder goed slaapt dan normaal. Wanneer je regelmatig moeite met slapen hebt, kun je de volgende tips volgen voor het verkrijgen van een betere nachtrust.

Stimulerende middelen

Koffie bevat cafeïne en zorgt voor een stimulerende werking van de hersenen. Ook chocolade, thee, nicotine en cola bevatten stoffen die stimulerende werkingen op de hersenen hebben. Sommige mensen zijn gevoeliger dan anderen voor deze stoffen, maar over het algemeen zorgen deze stoffen ervoor dat je opgepept wordt en je een wakker gevoel geeft. Probeer na 15.00 ’s middags geen koffie meer te nuttigen en ook de andere bovengenoemde middelen niet te laat op de avond te nuttigen.

Voldoende beweging

Wanneer je voldoende lichamelijke beweging hebt gedaan, dan nemen de hormoonspiegels een natuurlijke vorm aan, hierdoor kom je ’s avonds makkelijker in slaap. Tijdens je slaap herstelt je lichaam zich, wanneer je voldoende bewogen hebt, gaat het inslapen vaak een stuk gemakkelijker

Ritme

Het lichaam houdt van regelmaat, hierdoor kunnen hormonen zich aan een vast patroon houden en ook weet je mentaal beter waar je aan toe bent. Wanneer je de gewoonte hebt om een vast tijdstip te slapen, kan dit ontzettend helpen om je slaapgedrag te verbeteren.

Donkere slaapkamer

Voor een goede nachtrust is het erg belangrijk dat de slaapkamer goed donker is. Wanneer er teveel licht is, zorgt dit ervoor dat er in je lichaam serotonine aangemaakt wordt. Serotonine zorgt er voor dat je wakker wordt, zodra het donker wordt, wordt serotonine omgezet in melatonine, dat ook wel als het slaaphormoon bekend staat.

Een goed bed

Een belangrijk onderdeel voor een goede nachtrust is het bed. Wanneer je niet lekker ligt op je matras of je hoofdkussen niet fijn is, dan werkt dat niet bevorderlijk voor de slaap. Als je er goed over nadenkt dat je ongeveer 1/3e van je leven in een bed doorbrengt, dan is het verstandig om hier niet op te besparen en een goed bed te kopen.

Lees een boek

Veel mensen herkennen het vast wel. Je gaat naar bed en begint met het lezen van een boek, waarna je na 15 minuten steeds meer slaap begint te krijgen. Op het moment dat je aan het lezen bent moet je je inspannen en zodra je hiermee stopt ben je vaak ontspannen, waardoor slapen een stuk gemakkelijker wordt.

Niet eten voor het slapen gaan

Slapen met een volle maag werkt niet goed mee aan een goede nachtrust. Zeker niet wanneer je grote maaltijden of suikerrijk voedsel gaat nuttigen. Wanneer je toch erg veel honger hebt, kun je beter voor een klein hapje gaan dat rijk is aan eiwitten of vetten.  Deze worden namelijk langzamer verteerd, waardoor het insuline gehalte in het lichaam beperkt blijft.

Comments are closed