Tips voor het meten van je bloeddruk

Het regelmatig meten van je bloeddruk kan een belangrijke bijdrage leveren aan je gezondheid. Dit kun je eenvoudig thuis doen en wordt aanbevolen door de meeste huisartsen. Wat heb je nodig om je bloeddruk goed op te meten en hoe kun je dit het beste doen? Onderstaande tips helpen je verder op weg bij het meten van je bloeddruk.

Haal de juiste meter in huis
Om je bloeddruk te kunnen meten, dien je te beschikken over een goede bloeddrukmeter. Je kunt hiervoor terecht in diverse online shops. Kies altijd voor een betrouwbaar en hoogstaand merk. Voor tips hiervoor kun je bijvoorbeeld terecht bij de Hartstichting. Als je kiest voor een meter die door deze stichting is geselecteerd, ben je altijd verzekerd van een goede aankoop.

Onderdruk en bovendruk: hoe zat het ook alweer?
Voordat je je bloeddruk gaat meten, is het wel zo handig als je weet hoe het ook alweer zat met de onderdruk en bovendruk. De onderdruk is de laagste druk die tussen twee hartslagen aanwezig is. Dat is het moment dat het hart zich vult met bloed. De bovendruk is de hoogste druk in de bloedvaten. Deze druk wordt veroorzaakt doordat de linker hartkamer zich samentrekt.

Meet je bloeddruk in ontspannen fase
Als je je bloeddruk gaat meten, kun je het beste rustig gaan zitten. Het is belangrijk dat je ontspannen bent. Wacht daarom 5 minuten voordat je daadwerkelijk je bloeddruk gaat maten. De manchete houd je om je arm ter hoogte van je hart. Het is belangrijk dat je niet praat en beweegt tijdens het meten van je bloeddruk. Als je voor het eerst je bloeddruk gaat meten, doe je dit aan beide armen. De arm waar je bloeddruk het hoogst is, gebruik je in de toekomst om je bloeddruk te meten.

Meet je hartslag
Wil je naast het meten van je bloeddruk ook weten hoe het er met je hartslag voor staat? Een stethoscoop kopen kan uitkomst bieden. Hiervoor kun e bijvoorbeeld terecht bij Bloeddrukmeterwebshop. Als je twijfelt of je hartslag wel of niet goed is, doe je er goed aan om langs de huisarts te gaan. Alleen een gekwalificeerde arts of verpleegkundige kan je meer vertellen over eventuele storingen in het hart.

Leef gezond en meet regelmatig je bloeddruk
Je hebt nu genoeg tips om succesvol je bloeddruk te meten. Dankzij een goede bloeddrukmeter krijg je een betrouwbaar meetresultaat waar je daadwerkelijk iets mee kunt. Uiteraard is het van belang dat je zelf ook zo gezond mogelijk leeft. Eet en drink gezond, beweeg voldoende en stop vooral ook met roken. Het is niet altijd de garantie voor een lange levensduur, maar je zet daarmee wel een stap in de goede richting!

Comments are closed