Het derde trimester van je zwangerschap

Een zwangerschap kan worden opgedeeld in drie trimesters. Het eerste trimester, als je 1 tot 13 weken zwanger bent, het tweede trimester, als je 13 tot 27 weken zwanger bent en het derde trimester, de laatste weken van je zwangerschap. We vertellen je alles over het derde trimester van je zwangerschap, de laatste loodjes.

De laatste zware loodjes

De laatste 3 maanden van je zwangerschap zijn voor de meeste vrouwen het zwaarst. In deze periode verviervoudigt je baby in gewicht, waardoor je een gigantische buik hebt. Alles gaat hierdoor een stuk moeizamer. Ook gaat dit gepaard met nieuwe kwaaltjes, zoals bekkeninstabiliteit, zwangerschapsdementie, urineverlies, minder lucht en ga zo maar door. Je weet echter waar je het voor doet. Voor je het weet, ligt je baby in je armen. Focus je niet al te veel op de uitgerekende datum, in de meeste gevallen komt je baby eerder of later. De meeste baby’s worden geboren tussen de 37 en 42 weken. Na 37 weken is je kindje namelijk voldragen.

Hoe ontwikkelt je baby zich?

De reden dat je baby verviervoudigt in gewicht is omdat hij of zij veel babyvet ontwikkelt. Hierdoor wordt je baby goed warm gehouden buiten de baarmoeder. Aan het begin van het derde trimester gaan de oogjes van je baby open. Hij leert knipperen en doet nog veel meer nieuwe dingen. Denk aan slikken, hikken en het bewegen van armen en benen. Je baby kan zelfs al dromen. Ook de hersenen ontwikkelen snel en andere organen zijn aan het einde van het trimester volledig ontwikkeld. Het schedel blijft nog even wat zachter, zodat deze flexibeler is tijdens de bevalling. Omdat jouw baarmoeder op een gegeven moment erg krap wordt voor je kindje, gaat hij een lighouding aannemen die prettig is. Meestal gaan baby’s in de goede houding liggen voor de bevalling, maar hij kan ook in een stuitligging gaan liggen. Dit kan voor complicaties zorgen.

Waar moet je aan denken in het derde trimester?

Er zijn een paar dingen waar je zeker over na moet denken in het derde trimester van je zwangerschap. Zo moet je beslissen of je borstvoeding of flesvoeding wil geven. Dit kan van verschillende factoren afhangen. Ook is het belangrijk om een duidelijk geboorteplan te maken. Buiten de nodige medische echo’s in het derde trimester, kun je voor je eigen plezier nog een laatste 3D pretecho laten maken. Zo zie je je kindje nog een laatste keer op beeld voordat je bevalt. Zorg er vanaf ongeveer 34 weken voor dat er een vluchttas klaar staat. Mocht je baby eerder komen, dan heb je in ieder geval alles klaar staan voor de bevalling.

Comments are closed