Hou je van lekker eten en ga je geregeld in restaurants eten, dan zul je regelmatig gerechten op de menukaarten zien, waarbij scampi’s, gamba’s en/ of garnalen worden bereidt. Er zijn nogal wat verwarringen omtrent het verschil tussen scampi’s en gamba’s.
Veel mensen noemen gamba’s ook wel scampi’s en ook andersom, dat is echter niet correct.
Wat zijn gamba’s?
Gamba’s zijn warm water garnalen die tot de Peneïden familie behoren. Deze garnalen komen voor langs de Spaanse en Portugese kust. Meerdere soorten garnalen behoren tot deze familie. Het woord gamba staat in het Spaans echter voor de zogenaamde zaaggarnaal en mag ook alleen voor deze garnaal; de Parapaenaeus Longirostris worden gebruikt.
Wat zijn scampi’s?
Het woord scampi komt uit het Italiaans, waarbij het woord het meervoud is van het woord scampo. Een scampo is in het Nederlands een langoustine. Deze wordt in het Nederlands wel weer eens verward met een langoest, maar dat is weer een andere soort. Wanneer je het in België over scampi’s hebt, dan bedoelen zij daarmee de ongepelde staarten van grote garnalen. Dit zijn de garnalen die zonder kop worden geleverd.
De langoustine (scampi) is een kleine kreeftachtige met een rozig pantser en twee scharen. De langoustine wordt ook wel eens de nieroogkreeft genoemd omdat de oogjes de vorm van nieren hebben. Daarnaast wordt de langoustine ook wel eens Noorse kreeft genoemd. De beste langoustines worden namelijk in koud water gevangen. Voor de Schotse kust is een kreeftenput gesitueerd, waar menig Nederlandse en Belgische schepen deze langoustines vangen.
Het grote Verschil tussen scampi’s en gamba’s is dat scampi’s behoren tot de kreeften familie en gamba’s tot de garnalen familie. Ondanks dat de naam scampi uit het Italiaans komt, worden deze scampi’s hier niet gevangen. En in veel restaurants over de hele wereld zijn er verwarringen omtrent deze termen, waar dus regelmatig gamba’s onder de naam scampi worden geserveerd in restaurants.